Vondelingenluikje0000.0011

 

 Literatuur

 

 2011

- Robb, Graham, De ontdekking van Frankrijk. Amsterdam (Olympus - Amstel Uitgevers), 2011 3e druk [463 blz. ISBN 978.90.467.0316.8]. Hierin: blz. 104 ("In Provins werden en tussen 1854 en 1859   1285 kinderen in de ronddraaiende ton in de muur van het algemeen ziekenhuis achtergelaten. (Die ton is nu nog te zien in het plaatselijk museum.) In deze 'tours d'abandon', waarin een stromatrasje en een paar dekens lagen, konden moeders hun baby's anoniem en veilig achterlaten. In 1861 werden ze verboden omdat dit een schande werd gevonden, maar dat betekende gewoon dat er meer kindertjes dan eerst op de drempel werden gelegd om daar te sterven" - dit is de relevante tekst volledig).

 2012

- "Weer baby in Antwerps 'vondelingenluik'". In: Trouw, 05-11-2012, blz. 10 ("In Antwerpen is voor de tweede keer dit jaar een pasgeboren baby neergelegd in het zogeheten vondelingenluik". De moeder wordt door de autoriteiten gezocht, het te vondeling leggen is strafbaar. Het 'luik' is een verwarmde couveuse, met een systeem dat de beheerende organisatie waarschuwt: 'Moeders voor Moeders'. Het bestaat sinds 2000, er zijn nu vier baby's in achtergelaten)

 2013

- "Staatssecretaris Teeven wil geen 'babyluikjes'". In: Trouw, 25-03-2013, blz. 9

 2014

- "Wieg gereed voor vondeling. Papendrecht opent eerste vondelingenkamer. Gemeente ziet initiatief door de vingers". In: Trouw, 03-09-2014, blz. 9 (Barbara Müller heeft via een stichting, de Beschermde Wieg, de eerste vondelingenkamer geopend. Hierin kunnen wanhopige moeders hun pasgeboren kind achterlaten in een wieg en zelf even bijkomen. De kamer, in een gewoon huis, is vanaf de straat vrij toegankelijk. Via een op de wieg gerichte camera kan een 'wiegmoeder' zien of er een kind ligt en of hulp nodig is. Het is bedoeld als alternatief voor het op straat te vondeling leggen. De bedoeling is binnenkort een dergelijke kamer te openen in Groningen, daarna ook in Zeist en Amsterdam. Een reis naar een babyluikje in België of Duitsland is dan niet nodig. Per jaar worden in Nederland gemiddeld zes babylijkjes gevonden. "Kinderen te vondeling leggen is verboden. Staatssecretaris Teeven heeft aangekondigd de vondelingenkamer te gedogen")

- "'Te vondeling leggen zou niet langer strafbaar moeten zijn'. Informatie en veilige plekken verkleinen kans op dumpen baby". In: Trouw, 28-10-2014, blz. 7

 2015

- "Meer kamers om vondelingen achter te laten". In: Trouw, 12-01-2015, blz. 9 ("In Middelburg en in de regio West-Brabant komen twee vondelingenkamers. Ook zijn er plannen voor vondelingenkamers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Maastricht". Het initiatief is van Barbara Muller, de eerste werd in 2014 geopend in Papendrecht, maar daar is er nog geen gebruik van gemaakt. Het achterlaten van een kind is strafbaar, maar er wordt in deze situatie (nog) niet tegen opgetreden. Een vondeling kan door deze constructie zijn biologische ouders niet opsporen)

 2023

- Steen, Paul van der, "Draaideur voor ouders die ten einde raad zijn". In: Trouw, 01-02-2024, bijlage 'De Verdieping', blz. 5 (De column 'Déjà vu' opent met een voorbeeld van vondelingenluikje: het Vondelingenhuis in de Lenculenstraat in Maastricht. Het pand is nu Toneelacademie, oorspronkelijk protestants weeshuis, maar in de Franse tijd omgevormd tot vondelingenhuis. Door de toenemende armoede kwam het steeds vaker voor dat een moeder zich niet in staat achtte om goed voor een boreling te zorgen. Het op straat of voor een kerk te vondeling leggen bleek vaak een dodelijke afloop te hebben. "Tussen 1810 en 1820, toen de helft van de hoofdstedelijke bevolking met bedeling op de been werd gehouden, ging het om vier- tot zevenhonderd te vondeling gelegde kinderen per jaar." Hoewel er behoefte was aan vondelingenluikjes, zijn er in Nederland hooguit 10 geweest. In Gorinchem is nog een voorbeeld te zien. Momenteel streeft de Stichting Beschermde Wieg opnieuw ernaar om dergelijke oplossingen voor wanhopige moeders te realiseren. Dat past goed bij "de vondelingenkamers die begin deze week hun deuren openden in het Amsterdam UMC en het Erasmus MC in Rotterdam.")